INSTRUCTIUNI GENERALE

1. INCARCAREA SI DESCARCAREA COLETELOR

se face manual, mixt sau cu utilaje si dispozitive mecanizate: pod rulant, motostivuitor, macara sau alte utilaje si dispozitive special gandite in acest scop.
1.1 Incarcarea sau descarcarea manuala se face cand multitudinea tipurilor de colete nu permite asezarea pe grupuri de lungimi sau forme asemanatoare care sa permita asezarea una peste alta si una langa alta cu mijloace mecanizate.
1.1.1 Coletele se manipuleaza cu latura latime pe verticala. Aceasta inseamna ca orice colet are minim 3 dimensiuni inaltime (cea mai mica) latime (dimensiunea medie) si lungime (cea mai mare).
1.1.2 In camion si in stiva coletul se depoziteaza cu inaltimea pe verticala prin rasturnare concomitenta de pe latime pe inaltime.
1.1.3 Orice colet mai lung de 3m se va manipula cu minim doi sau mai multi manipulanti.
1.1.4 Orice colet mai lung de 6 m se va manipula cu minim trei sau mai multi manipulanti.
1.1.5 Manipulantii se dispun la distante egale unul de celalalt.
1.1.6 Se imparte lungimea coletului la numarul de manipulanti necesar +1, astfel determinand un interval de asazare dintre manipulanti.
1.1.7 primul si ultimul se aseaza la o jumatate de interval fata de capete iar ceilalti la un interval.
1.1.8 Asezarea si ridicarea din mijlocul de transport se face cu mare atentie pentru a nu produce curbarea, indoirea sau ruperea coletului.
1.1.9 La descarcare echipe egale ca numar (minim una in mijlocul de transport si una jos) transfera prinderea de la unul la altul in asa fel incat numarul de manipulanti si pozitia coletului sa fie cele indicate mai sus.
1.2 Descarcarea mecanizata integral se face doar atunci cand s-a facut incarcare mecanizata si Vanzatorul a anuntat in prealabil pe Cumparator despre aceasta posibilitate.
1.2.1 In conditiile in care se stabilesc prin contract conditii speciale de descarcare integral mecanizata Vanzatorul va furniza instructiuni speciale care completeaza aceste instructiuni.
1.2.2 In conditii normale se pot folosii stivuitoare laterale cu platforma de transport. Acestea permit descarcarea coletelor care nu depasesc lungimea platformei de transport si maxim cate doi metrii in plus (stanga-dreapta) peste lungimea platformei.
1.2.3 Ca lift se pot folosii stivuitoare frontale cu palet de lemn pentru descarcarea structurilor ce nu depasasc deschiderea maxima a lamelor plus doi ori cate doi metrii stanga si dreapta. Nu se recomanda transportul cu acest tip de stivuitor datorita riscului mare de decolare a stivei prin balans lateral.
1.2.4 Se mai poate face descarcare mecanizata cu macara prin legarea sarcinilor cu chingi la distante de maxim 2 m. Aceasta presupune la sarcinile mai lungi de 4 m existenta unei bare rigide (intre carligul macaralei si sarcina) de care se leaga chingile ce trec pe sub incarcatura. Distanta dintre chingi va fi de maxim 2m, toate chingile vor fi ajustate egal intre sarcina si bara ridicatoare. Se recomanda legarea cu chingi a sarcinii pentru a nu produce decolari ale coletelor in timpul manevrarii.
1.3 Incarcarea sau descarcarea mixta se face combinand instructiunile de incarcare manuala si mecanizata.
1.4 Este interzisa folosirea de sufe, lanturi sau alte materiale ce ar putea zgaria suprafata de protectie anticoroziva.
1.5 Este interzisa manipularea defectuoasa a coletelor, descarcarea prin basculare, aruncarea, tararea sau alte manevre care pot produce degradarea profilelor si/sau a stratului de zinc.

2 ASIGURAREA INCARCATURII IN MIJLOCUL DE TRANSPORT

2.1 Legarea marfii in mijlocul de transport se face de catre Transportator cu chingi textile, adecvate si suficiente pentru a asigura marfa in timpul transportului sa nu se miste, incline sau sa produca decolari;
2.2 Vanzatorul incarca, aseaza marfa si o ajusteaza la cererea transportatorului;
2.3 La descarcare transportatorul desface chingile si numai dupa aceea Cumparatorul trece la descarcarea marfii.

3 DEPOZITAREA COLETELOR

se face pe o suprafata de teren plat, curat si uscat.
3.1 Se interzice depozitarea coletelor, sau profilelor direct pe sol. Stivele se separa cu distantieri de lemn de minim 15cm inaltime (cei ce vin in contact cu solul) si minim 10cm inaltime intre stive.
3.2 Dimensionarea stivelor se gandeste tinand cont de posibilitatile utilajului cu care se pot descarca si transporta sau se dimensioneaza cu mai multi separatori in asa fel incat stivele sa fie cat mai stabile.
3.3 Inaltimea stivelor se stabileste adhoc in functie de stabilitatea fiecareia prin adaugarea pe verticala. Pe raspunderea celui care o face.
3.4 Depozitarea de scurta durata (maxim 30 de zile) de la descarcare se poate face si afara cu respectarea urmatoarelor conditii:
3.4.1 stivele trebuie sa fie inclinate minim 5-6 grade pe lungime, in asa fel incat sa permita scurgerea picaturilor de ploaie sau condens din profile.
3.4.2 Stivele trebuie sa fie mici si bine ventilate cu distante intre ele in asa fel incat sa produca o buna ventilare si uscare a picaturilor de apa de pe profile
3.4.3 Nu este permisa depozitarea de scurta durata afara daca intre profile se formeaza pelicula de apa care nu se usuca imediat dupa ploaie sau formarea condensului.
3.5 Depozitarea pe lunga durata (peste 30 de zile) se face in spatii acoperite, ferite de umiditate, bine ventilate cu suprafata plana si usor inclinata pe directia longitudinala a profilelor pentru a permite curgerea condensului.
3.6 Se interzice acoperirea stivelor cu folii de polietilena sau alte materiale ce ar putea obtura ventilarea si uscarea in caz de condens.
3.7 Se interzice depozitarea elementelor in spatii cu umiditate ridicata sau medii corozive.

4 PROTECTIA MUNCII

4.1 Incarcarea, descarcarea, manipularea, transportul si stivuirea coletelor cu structuri metalice Unic Rotarex® se face cu respectarea tuturor normelor de securitate in munca valabile legal la ora actiunii.
4.2 Folositi intotdeauna manusi si imbracaminte de protectie atunci cand lucrati cu profilele din tabla.
4.3 Evitati contactul cu marginile si colturile ascutite.
4.4 La deschiderea mijlocului de transport asigurati-va ca marfa nu s-a deplasat in timpul transportului si ar putea sa cada si sa va accidenteze.
4.5 Nu faceti stive foarte inalte, deoarece profilele sunt alunecoase si ar putea sa se rastoarne.
4.6 Asigurati-va ca dispozitivele de ridicare utilizate sunt rezistente si fixate corespunzator.

5 RECEPTIA STRUCTURILOR METALICE USOARE

5.1 In conformitate cu Legea Contabilitatii, toate societatile sunt obligate sa faca receptia marfurilor primite de la furnizori. Persoanele fizice sunt obligate de asemenea sa faca receptia marfurilor (impreuna cu dirigintele de santier sau alte persoane competente in acest sens) in vederea intocmirii cartii constructiei si acordarii garantiei.
5.2 Receptia se face de catre o comisie de receptie formata din 3-5 membrii cu urmatoarele atributii:
5.2.1 efectuează recepţia cantitativă şi calitativă a mărfurilor;
5.2.2 urmăreşte evoluţia mărfurilor recepţionate pe toată perioada depozitării.
5.3 Comisia verifica fiecare lot de produse (cantitatea de produse de acelaşi fel, obţinute din aceleaşi materii prime, prin aceleaşi procedee tehnologice, având aceeaşi destinaţie, aceeaşi formă de ambalaj, aceeaşi dată de fabricaţie). Comisia de recepţie efectuează verificarea calităţii pe baza standardelor, care cuprind caracteristicile de calitate ale mărfurilor verificate, clasificarea deficienţelor acestora, precum şi procedura ce trebuie urmată în cazul constatării unor defecte. În funcţie de caracteristicile analizate lotul este declarat corespunzător sau necorespunzător şi, ca urmare, este acceptat sau respins.
5.4 La receptia produselor, asigurati-va ca acestea corespund comenzii si ca livrarea contine toate coletele de pe lista de coletaj.
5.5 Receptia cantitativa: presupune preluarea structurilor prin cantarire, masurare, numarare. Aceasta etapa presupune:
5.5.1 existenta si exactitatea datelor inscrise pe eticheta – se confrunta cu lista de coletaj;
5.5.2 verificarea identitatii lotului de marfa – se confrunta cu planul de montaj;
5.5.3 verificarea integritatii coletelor – se verifica existenta legaturilor inscrise pe eticheta si strangerea acestora.
5.5.4 verificarea existentei coletelor – prin bifare pe lista de coletaj;
5.5.5 verificarea existentei profilelor – prin confruntare cu planul de montaj;
5.5.6 verificarea existentei suruburilor, si accesoriilor trecute in lista de coletaj;
5.6 Receptia calitativa: presupune verificarea proprietatilor structurilor. Aceasta etapa presupune:
5.6.1 analiza vizuala de aspect a coletelor- coletul nu trebuie sa prezinte deformari, loviri, zgarieri accentuate sau pete de rugina;
5.6.2 verificarea formei profilului;
5.6.3 verificarea grosimii stratului de zinc;
5.6.4 verificarea grosimii tablei;
5.6.5 verificarea inscriptionarii profilelor – pe o parte este inscriptionat cu numele producatorului “rotarex.ro” si in continuare cu numarul lotului de tabla inscris pe certificatul materialului din cartea de uzinare. Pe cealalata parte este inscriptionat codul de montaj care contine elementele si se citeste conform instructiunilor de montaj;
5.6.6 verificarea existentei operatiunilor de decupare, ambutisare, gaurire.
5.7 Verificarea documentelor:
5.7.1 documentele de contractare (contractul, anexele la contract);
5.7.2 documentele de însoţire a lotului, documente de livrare (factură, lista de coletaj);
5.7.3 documente de transport (scrisoare de trasura, foaie de parcurs);
5.7.4 documente de certificare a calităţii: certificat de calitate ZA3.2 sau 3.4: document eliberat de producator, prin care se dovedeşte calitatea produsului; în acesta se menţionează încercările şi probele la care a fost supus produsul, în conformitate cu standardele, normele tehnice sau alte clauze prevăzute în contract;
5.7.4.1 Declaratia de performanta;
5.7.4.2 Certificatul de calitate;
5.7.4.3 Certificat de garanţie.
5.8 Procesul-verbal de receptie se face dupa verificarea propriu-zisă a cantitatilor, calităţii si documentelor, comisia trece la interpretarea rezultatelor si luarea deciziei de acceptare sau respingere.
5.8.1 Constatările în legătură cu cantitatea şi calitatea lotului de marfă examinat sunt consemnate într-un proces-verbal. Acesta prezintă calitatea reală a mărfurilor. Pe baza procesului-verbal, calitatea reală a mărfurilor poate fi comparată cu calitatea prescrisă sau cu cea contractată, putând fi inferioară sau, uneori, chiar superioară acestora.
5.8.2 Procesul-verbal reprezintă dovada constatărilor făcute de comisia de recepţie şi poate fi invocat de Vanzator, de Cumparator sau de Transportator. El este deci un mijloc de probă si stabileşte următoarele:
5.8.2.1 data şi locul efectuării recepţiei;
5.8.2.2 componenţa comisiei de recepţie;
5.8.2.3 metodologia de verificare a calităţii lotului de mărfuri;
5.8.2.4 deficienţele calitative constatate;
5.8.2.5 cauzele deficienţelor constatate (transportul sau ambalarea necorespunzătoare, proces tehnologic cu deficienţe, etc.);
5.8.2.6 urmele de distrugeri de sigilii, sustrageri, etc. În situaţia în care lotul de marfă e găsit necorespunzător, comisia de recepţie înştiinţează Vanzatorul si impreuna cu acesta hotarasc:
5.8.2.7 returnarea lotului de marfă Vanzatorului, în vederea înlocuirii acestuia cu altul corespunzător;
5.8.2.8 recondiţionarea lotului, cu suportarea cheltuielilor de către partea aflată în culpă;
5.8.2.9 resortarea mărfurilor şi trecerea lor la o calitate inferioară, cu reducerea preţului de vânzare, de către furnizor;
5.8.2.10 refuzarea mărfurilor, când acestea nu corespund calitativ şi Vanzatorul nu acceptă înlocuirea lor.
5.8.3 Efectele juridice şi economice ale recepţiei loturilor de produse:
5.8.3.1 se constată dacă Vanzatorul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale cu privire la cantitate, calitate, sortiment, termene de livrare;
5.8.3.2 confirmarea livrării mărfurilor contractante (Vanzatorul este astfel eliberat de obligaţiile asumate prin contract);
5.8.3.3 stabilirea momentului trecerii mărfurilor din proprietatea Vanzatorului în cea a Cumparatorului (transferul patrimonial);
5.8.3.4 stabilirea momentului în care este angajată răspunderea Vanzatorului pentru nelivrarea mărfurilor, livrarea cu întârziere a acestora sau pentru executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale;
5.8.3.5 evidenţierea datei de la care începe să curgă termenul de garanţie pentru unele categorii de mărfuri (perioada în care Vanzatorul are obligaţia de a repara sau înlocui mărfurile defecte);
5.8.3.6 eliberarea transportatorului de obligaţia asumată prin contractul de transport;
5.8.3.7 evitarea pătrunderii în sfera comerţului a mărfurilor necorespunzătoare din punct de vedere calitativ (nu sunt conforme cu standardele, normele tehnice, fişele tehnice);
5.8.3.8 evitarea formării stocurilor supranormative care generează imobilizări de fonduri, încetinirea vitezei de circulaţie a mărfurilor, creşterea cheltuielilor şi deci reducerea rentabilităţii;
5.8.3.9 asigurarea gestiunii corecte a produselor.
5.8.3.10 stimularea producătorilor pentru a obţine produse de calitate superioară, corespunzătoare prescripţiilor standardelor, normelor tehnice.
5.8.3.11 Cumparatorul îşi asumă riscul pentru viciile aparente, iar Vanzatorul pentru viciile ascunse (ce apar în timpul consumului sau utilizării)