1 Citirea planurilor de montaj
1.1 Codul de montaj este imprimat pe una dintre parti a fiecarui profil in parte si ne ajuta sa identificam profilul chiar daca, accidental, coletele ar fi putut sa se dezlege si sa se amestece.
1.2 Codul de montaj este de forma: BR1/CA/P/EX1. Grupuri de cifre si litere separate de o bara inclinata, fiecare cu relevanta ei dupa urmatoarea regula: prima grupa (BR1) este codificarea pentru numele profilului, a doua grupa (CA) codificarea este numele lucrarii, a treia grupa (P)este codificarea pentru numele nivelului si ultima grupa (EX1) este codificarea pentru numele elementului structural.
1.3 La codificare proiectantul incearca (pe cat posibil) sa dea codificari cat mai realiste, pentru usoara intelegere a codurilor. Spre exemplu “BR1”ar fi de la bara, “CA ”de la casa, “P”de la parter, EX1 peretele exterior 1. Deci o sa avem bara 1 de la peretele exterior de la parter pentru lucrarea casa.
1.4 Codul mai poate avea si forma BR1/CA/P/ EX5(EX1). Aceasta inseamna ca “EX5”este identic cu “EX1”.
1.5 Pe planurile elementelor structurale este notat pe fiecare profil, numele profilului iar numele lucrarii, nivelului si elementului structural se gaseste in cartusul din dreapta-jos a planului.
1.6 Pe planurile nivelelor se va distinge evident pozitia si numele elementelor structurale si mai putin evident planul inferior sau adiacent.
1.7 Pe planul 3D puteti intelege pozitia in spatiu a unui element structural care prin forma si orientare, nu va este destul de clar cum se pozitioneaza din planul 2D.
1.8 Asezarea corecta a elementelor structurale pe fundatie se face prin pozitionare corecta fata de codul scris in planurile nivelelor;
1.9 Citim pe plan codul de la stanga la dreapta si ne imaginam ca suntem in fata panoului. Pe plan scrisul este dincolo de panou, in realitate inscriptionarile cu coduri de montaj de pe profile sunt pe partea dumneavoastra (Fig. 1)
1.9.1 Proiectul tehnic de rezistenta va va ajuta sa faceti masuratori de verificare sau sa intelegeti pozitia pieselor de legatura si a profilelor cu sectiuni mari.
2 Sortarea profilelor si elementelor structurale
2.1 Fiecare element structural este format din unul sau mai multe colete. Pentru a putea monta elementul structural este nevoie sa aveti la indemana toate coletele elementului (inscrise in foaia de coletaj).
2.2 Pentru o usoara sortare va recomandam ca inca de la descarcare sa incercati sa sortati (in masura spatiului disponibil) pe elemente si nivele.
2.3 Montati mai intai elementele la indemana, formate dintr-un colet sau cele pe care le-ati pus impreuna inca de la descarcare.
2.4 Nu rasturnati stivele de zeci sau sute de ori in incercarea de a gasi un colet, pentru ca pe masura ce se raresc o sa dati peste el in mod firesc.
2.5 Sortati elementele preasamblate sau cele pe care le preasamblati, pe nivele si cat mai in ordinea in care urmeaza sa fie montate in structura de rezistenta.
2.6 Asezati elementele structurale cu codul de montaj la vedere, pentru ca odata puse in stiva sa le puteti identifica sau scrieti cu un marker numele elementului, pe o muchie vizibila.
2.7 In situatiile in care sunt multe elemente identice de forma EX5(EX1), ca sa nu trebuiasca sortate chiar in ordine, le puteti aseza unul peste altul si folositi la rand pe oricare dintre ele pentru ca acest lucru nu va aduce vre-un dezavantaj din punct de vedere static.
3 Organe de asamblare
3.1 Profilele Unic Rotarex® se asambleza intre ele cu suruburi autofiletante prevazute in proiectul tehnic prin introducere in gaurile existente pana cand materialul celor doua profile se strange corect si capul surubului se ascunde in alveola nodului (Fig 2).
3.2 Profilele la care taierea capatului s-a facut la o distanta de mai mica de 2mm in apropierea alveolei pentru suruburi, este obligatoriu sa se introduca in acest nod, cate un surub autoforant (4,8×19-Grabber) suplimentar de intarire a nodului, de o parte si de alta profilului in imediata apropiere a alveolei, pe directia profilului cu care se intersecteaza. (Fig. 3)
3.3 Elementele structurale se monteaza intre ele cu suruburi autoforante (Fig. 4) cum au fost prevazute in proiectul tehnic.
3.4 In situatiile prevazute in proiect pentru elemente de bordare fara rol structural, se folosesc pentru fixarea profilelor pe sol, suruburile pentru beton (Fig. 5).
3.5 Elementele de legatura (piese sudate) se asambleaza impreuna cu profilele ambutisate mari sau laminate, cu suruburi metrice asa cum detaliaza proiectul tehnic.
3.6 Elementele de legatura (L-uri si eclise) si elementele structurale se fixeaza pe betonul fundatiei cu ancore cu cep de inox (Fig. 6).
3.7 In situatiile in care fundatia are diferente de planeitate de maxim 10 mm se va folosii ancora prescrisa in proiectul tehnic;
3.8 In situatiile in care fundatia are diferente de planeitate de 10 – 25mm, se va folosii o ancora mecanica din aceeasi categorie cu cea prescrisa in proiectul tehnic, dar mai lunga cu 30-50mm.
3.9 In situatiile in care fundatia are diferente de planeitate de 25 – 50mm si structura s-a nivel prin ridicare pe cale de plastic fixarea se va face cu ancore chimice la decizia proiectantului.
3.10 Este obligatoriu sa respectati montajul impus de fisa tehnica a produselor atat la ancorele mecanice cat si la ancorele cu fiola chimica.
4 Piese de legatura
4.1 Piesele de legatuta P1 (Fig. 7) se fixeaza cu suruburi autoforante pe structura si cu ancore mecanice sau chimice in beton.
4.2 Eclisa de legatura P1 (Fig. 8) se fixeaza cu suruburi autoforante pe structura si cu ancore mecanice sau chimice in beton.
4.3 Piese de legatura sudate (Exemplu-Fig. 9) conecteaza profilele cu sectiuni mari intre ele cu suruburi metrice si de fundatie cu ancore mecanice sau chimice. Piesele sudate sunt detaliate in proiectul tehnic.
5 Materiale auxiliare de montaj
5.1 Banda etansare racord (Fig. 10) se lipeste pe talpile profilelor care vin in contact cu betonul, lemnul, sau profile metalice diferite de profilele UnicRotarex®.
5.2 Distantiere din plastic (Fig. 11) folosim in situatia in care suportul de beton pe care fixam structura nu este perfect drept. Distantierele de plastic se aseaza sub talpa in zona montantilor, sunt de mai multe grisimi si prin combinare se poate completa diferenta ce se impune a fi nivelata. Dupa fixare se niveleaza sub talpi cu sapa de ciment si nisip.
6 Scule si acesorii de montaj
6.1 Masina de infiletat, tinand cont de numarul mare de suruburi va recomandam sa fie cu fir, alimentata la 220V. Puteti folosii o masina cu acumulator la montajul elementelor de acoperis.
6.2 Pentru ancore se folosesc masini de gaurit cu rotopercutor, cu prinderi SDS si SDS+;
6.3 Menghina mecanica este un acccesoriu foarte util care va poate ajuta sa fixati elementele structurale in pozitie inainte de fixare cu suruburi autoforante;
6.4 Capuri de surubelnita sau bituri (Fig. 12) se folosesc cei adecvati organelor de asamblare cuprinse in proiect.
6.5 Pentru asamblarea in elemente structurale este suficient sa folositi un bit scurt (25mm) introdus in prelungitorul masinii de infiletat.
6.6 Pentru montajul elementelor structurale, va recomandam sa folositi biti cu tija de 150mm introdusi direct in masina de infiletat sau gaurit, fara prelungitor.
6.7 Ancorele se vor strange cu o cheie tubulara si brat cu criket.
7 Asamblarea in elemente structurale.
7.1 Elementele structurale care se achizitioneaza coletate se monteaza pe baza planului de montaj, prin fixare cu suruburi autofiletante conform proiect tehnic.
7.2 Pentru ca elementele au diferite forme si marimi se coleteaza in unul sau mai multe colete manipulabile.
7.3 Dupa identificarea tuturor coletelor unui element structural se taie legaturile si se aseaza profilele in baza planului de montaj al elementului pe o suprafata plana, uscata si curata.
7.4 Toate profilele se vor aseza pe suprafata de montaj cu codul de montaj in sus la locul indicat in planul de montaj.
7.5 Fiecare profil este simbolozat grafic pe planul de montaj cu o linie mai subtire pe fata cu aripile profilului si o linie mai groasa simbolizand spatele profilului.
7.6 Se va urmari ca fiecare profil sa fie cu codul de montaj in sus si linia groasa pe partea simbolizata in plan.
7.7 Din fabricatie nodurile sunt compuse dintr-un capat de profil comprimat in asa fel incat sa intre cu usurinta in locasul pereche a celuilalt profil. Daca profilul comprimat nu intra cu usurinta se va lovi usor in colturi cu un ciocan de 500 gr.
7.8 Ordinea in care se imperecheaza profilele este in asa fel incat sa nu inchidem elementul si sa ramana profile care sa nu pot fi introduse. Din mijloc spre exterior si dintr-un capat spre celalalt.
7.9 Fiecare profil are cate doua gauri in alveole profilate la fiecare capat al profilului. Acestea sunt proiectate sa se suprapuna perfect si se vor infileta suruburi de montaj cu o masina electrica de infiletat. Strangerea se va face pana la apropierea totala a celor doua profile si capului surubului de acestea.
7.10 Dupa ce se infileteaza suruburi in toate gaurile perechi, elementul va lua forma proiectata.
8 Amplasarea sau adaptarea structurii la fundatie sau alt suport.
8.1 Primul lucru ce trebuie sa faceti este trasarea. Va recomandan sa folositi sfori intinse peste care sa spreyati vopsea ca linia sa nu se stearga.
8.2 Pentru corecta trasare a amplasamentului va recomandan sa folositi instrumente optice sau laser.
8.3 In cazul in care nu dispuneti de instrumente de precizie, pentru unghiuri drepte a recomandam sa folositi vinclul matematic. Adica determinati un unghi drept masurand o latura de 6 (3) m, una de 8 (4) si ipotenuza triunghiului format ar trebuii sa aibe 10 (5)m.
8.4 O fundatie corect realizata va avea diagonalele egale la masurare.
8.5 Verificati si planeitatea si diferentele inscrieti-le in procesul verbal de trasare.
8.6 Daca diferentele sunt mari, consultati proiectantul si dirigintele de santier pentru solutie de remediere.
8.7 Nu montati structura pe o fundatie mai mica, sau mult prea mare. Cereti solutie de reperatie de la proiectant.
8.8 Diferentele de planeitate ce depasesc 50mm se rezolva cu solutie data de proiectant.
8.9 Tinem cont de faptul ca intotdeauna o structura corect montata va respecta milimetric dimensiunile din plan.
8.10 In situatia in care fundatia sau suportul pe care se amplaseaza structura nu respecta planul, va trebui sa hotarati impreuna cu factorii de decizie din santier si inginerul care a proiectat structura cum se aseaza structura (sau ce masuri trebuiesc luate) pe fundatia suport in raport cu situatia nou creata.
8.11 Pe toate talpile structurii care vin in contact cu fundatia suport se va lipi o banda etansare racord de latimea talpii(se recomanda banda de cauciuc cu o parte adeziva tip Rigips).
8.12 Fixarea la sol sau pe fundatia suport se face prin respectarea materialelor si distantelor de fixare specificate in proiectul tehnic de rezistenta.
8.13 Strangerea conexpandurilor se face cu o cheie tubulara potrivita cu brat cu criket, pana la apropierea totala.
8.14 Daca simtiti ca rasuciti cheia mai mult decat ar trebui si conul nu strange in beton, trebuie sa verificati daca problema este locala sau generala:
8.14.1 Cand problema este locala se poate inlocuii ancora mecanica cu o ancora chimica
8.14.2 Cand problema este generala, trebuie sa sesizati factorii de decizie (diriginte de santier, RTE, proiectant) care vor da solutia adecvata situatiei.
9 Montajul elementelor structurale in structuri de rezistenta.
9.1 Asamblarea elementelor intre ele ca structuri de rezistenta se face pe baza planului de montaj prin fixare cu suruburi autoforante conform proiectului tehnic.
9.2 Pentru o usoara accesare a locatiilor de infiletare a suruburilor autoforante se va folosi un bit cu tija lunga de 150mm (Fig. 13).
9.3 Ordinea de asezare a elementelor structurale este de jos in sus, dintr-o parte spre cealalta in asa fel incat sa permita asezarea logica una dupa alta.
9.4 Cand nu se intelege corect din planul 2D modul de asezare a elementului, se va apela la programul 3D (downloadabil la liber de pe site-ul producatorului) care lamureste exact pozitia in 3D a acelui element.
9.5 Pentru intersectiile de elemente in “T” sau “X” la care este dificila abordarea suruburilor de fixare se va demonta (din element ) profilul de contact al elementului si se va fixa de la interiorul profilului, apoi se va recupla restul de element la profil (Fig. 14).
10 Placari pe structura
10.1 Structura este modulata inca din faza de proiectare pentru placarile ce urmeaza sa se aplice pe aceasta.
10.2 Placarea cu placi de gipscarton se face normal dupa instructiunile producatorului acestuia cu suruburi autoforante gen rigips.
10.3 Placarea cu placi OSB sau asemanatoare se face normal dupa instructiunile producatorului acestuia cu suruburi autoforante cu aripioare pentru OSB.
10.4 Placarile cu tabla cutata si panouri sandwich se vor face cu materiale specificate in proiectul tehnic.
11 Perforari si decupari
11.1 Structura se livreaza cu goluri de instalatii prevazute din fabricatie (daca aceasta s-a cerut de catre cumparator pe un plan precis).
11.2 Daca anumite treceri nu au fost prevazute in plan, se permite perforarea a maxim trei goluri (pe un montant vertical), in centru profilului, cu o carotta de maxim 32mm, cu o distanta de minim 100mm intre axele gaurilor.
11.3 Profilele asezate pe fundatii permit decuparea intre montanti, prin indepartarea aripii laterale a c-ului cu o foarfeca . Nu se permit taierile cu flexul.
11.4 In talpile de sus ale peretilor sau in profilele ce nu sunt expuse la eforturi de compresiune se pot da un numar suficient de gauri cu burghiu de maxim 12mm. Folosirea in aceste lucuri a carotei de maxim 32mm este permisa doar in axul profilului cu distante de minim 30mm intre ele.
11.5 Este interzisa gaurirea talpilor la grinzile cu orientare orizontala sau oblica.
12 Protectia muncii
12.1 Folositi echipament individual de protectie a muncii: salopeta, bocanci, manusi, casca de protectie, centura sau ham de siguranta, etc.
12.2 Nu va catarati pe structura decat daca nu puteti folosii schele, nacele sau scari si numai ancorati de centura sau ham de siguranta;
12.3 Cand lucrati in conditii de iarna sau umiditate structura este alunecoasa. Calcati pe ea cu atentie folosind bucanci de protectie cu talpa de cauciuc aderent;
12.4 Dupa ce terminati de montat grinzile planseului, placati mai intai suprafata cu materialul indicat in proiect si apoi montati elementele nivelului urmator.
12.5 Este interzisa placarea peste grinzilor planseului in zona de asezare a elementelor structurale.
12.6 Pentru ca structura este buna conducatoare de electricitate, mare atentie la cablurile de curent suspendate pe structura care prin deteriorare ar putea sa faca masa cu structura si sa va electrocuteze.
12.7 Nu introduceti biti lungi in prelungitoare, cuplajul devine excentric si riscati sa va accidentati.
12.8 Respectati toate cerintele de securitatea muncii specifice intr-un santier de constructii.
de Luni pana Vineri 8:00-16:00
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi modulele cookie, pentru a stoca și/sau accesa informații despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neacordarea sau retragerea consimțământului dvs. poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
.