CE ESTE O GRINDA METALICA ZABRELITA?

Grinda metalica zabrelitaDefinim o grinda metalica zabrelita sau o grinda de otel ca fiind o componenta structurala care actioneaza ca element portant intr-o cladire. Grinda este formata dintr-un ansamblu de bare conectate in noduri care sunt fixate cu stifturi. Ceea ce inseamna ca acestea nu rezista la momente de incovoiere sau la forte prea mari din plan (ferme planare). Barele si nodurile formeaza un corp rigid care nu este deformabil in plan. Cu toate acestea, o grinda poate fi un element structural tridimensional care va fi capabil sa reziste si la forte in afara planului sau (grinda cu cadru spatial).
In principiu, barele si nodurile formeaza triunghiuri, fie in 2D, fie in 3D, stim ca triunghiul este cea mai „puternica” forma geometrica.

Intr-o structura, o grinda metalica poate avea mai multe functii, depinzand de pozitia si geometria sa si poate fi:

  • grinda de planseu – descrisa ca un element cu cordoane superioare si inferioare paralele. Aceste elemente vor forma suportul pentru straturile de podea de deasupra si pentru tavanul de dedesubt. In calitate de suporturi statice, putem considera ca grinzile sunt sprijinite simplu sau continuu. Calculam inaltimea grinzii in functie de distanta dintre suporturi si de sarcinile locale.
  • grinda de acoperis – descrisa ca un element care formeaza forma acoperisului. Poate avea diverse forme (ferme paralele, ferme in sold, ferme trunchiate etc.). Conditiile de sustinere sunt similare cu cele ale fermelor de planseu.
    coloana utilizata de obicei in cladirile industriale pentru a forma elemente verticale tridimensionale sau in proiectele rezidentiale pentru a stabiliza local un stalp intr-un perete.
  • si ferme spatiale – pentru a stabiliza un element in afara planului sau, trebuie sa folosim extinderea si in cealaltă directie.
CONTACT

de Luni pana Vineri 8:00-16:00

Urmariti-ne pe social media

906410cookie-checkCe este o grinda metalica zabrelitano